Rondleiding Atlantikwallbunkers in Wijk aan Zee

Rondleiding Atlantikwallbunkers in Wijk aan Zee

Wijk aan Zee 0 Comment 92

WIJK AAN ZEE – Op zondag 24 juli 2016 wordt weer een rondleiding verzorgd langs een aantal bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. De deelnemers bezoeken die middag twaalf Duitse bunkers, die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek.

De bouw van de Atlantikwallbunkers was gestandaardiseerd. Dit was efficiënt en daarom trof men langs de gehele kust van Noord-Noorwegen tot de Spaanse grens hetzelfde type verdedigingswerken aan. Het ging dan niet alleen om de bouw, maar ook om de inrichting. Zo was de kleurstelling in de bunkers bijvoorbeeld identiek. Afwijkend was wat de bemanningen van de bunkers daar zelf in aanbrachten. In veel bunkers kan men nu nog persoonlijke teksten en afbeeldingen (zie foto) aantreffen. Soms werd dit door professionele kunstenaars uitgevoerd, echter veelal deden soldaten het zelf. In één van de bunkers in Wijk aan Zee kan men hier een prachtig voorbeeld van zien.

Voorafgaand aan de rondleiding wordt een inleiding gegeven, die start om 11:30 uur. Aansluitend volgt een wandeling van ongeveer drie uur, maar deelnemers kunnen er ook voor kiezen om slechts een deel van de rondleiding te volgen. De kosten voor deelname bedragen, inclusief een consumptie, € 12,00 (kinderen van 10 tot 12 jaar € 6,00). In verband met de maximale omvang van de groep is vooraf aanmelden (atlantikwallwaz@gmail.com) verplicht. Wanneer men zonder aanmelding op de dag zelf aansluit, kan deelname niet worden gegarandeerd. Na aanmelding ontvangen de deelnemers per e-mail uitgebreidere informatie over de rondleiding. De organisatie adviseert de deelnemers om een fototoestel mee te nemen.

Aanverwante artikelen

Plaats een reactie

Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.

© 2016 - Omroep IJmond
Overname niet toegestaan

Volg ons op Facebook en Twitter

Zoek

Heb je een nieuwtje...? Tip de redactie...!

Terug naar boven