Rijkswaterstaat helpt recreatieschippers op drukke sluizen

Rijkswaterstaat helpt recreatieschippers op drukke sluizen

IJmuiden 0 Comment 98

IJMUIDEN – Rijkswaterstaat zet weer stewards in op een aantal drukke of complexe sluizen. Ook bij de kleine sluis bij IJmuiden wordt deze maatregel genomen om recreatieschippers te asssiteren tijdens de zomerperiode bij het kiezen van de plaats in de sluiskolk en bij het afmeren. De stewarts dragen zo bij aan vlot en veilig passeren van de sluis.

Met mooi weer neemt de drukte op de vaarwegen toe. Vooral bij drukke en complexe sluizen kan dit leiden tot gevaarlijke situaties en lange wachttijden. Het passeren van sluizen vinden veel recreatieschippers niet eenvoudig. Grote vrachtschepen en kleine plezierjachten moeten soms samen manoeuvreren in een beperkte ruimte. In de zomerperiode bemant Rijkswaterstaat daarom drukke sluizen met stewards. Door sluisstewards in te zetten, zorgt Rijkswaterstaat er niet alleen voor dat het passeren  van de sluis veilig gebeurt, maar ook dat het sneller gaat. Concreet ondersteunen stewards de recreanten tijdens het passeren van de sluis door:

  • de instructies van de sluisoperator door te geven, bijvoorbeeld met betrekking tot de volgorde van invaren en het plaatsnemen in de kolk;
  • het aannemen en losgooien van lijnen;
  • het beantwoorden van vragen en het geven van informatie.

Stewards werken onder supervisie van de sluisoperator. Er worden dit jaar zo’n 60 stewards ingezet op 12 sluizen waar in drukke periodes sprake is van wachttijden, waar beroeps- en recreatievaart samen schutten of waar sprake is van een groot verval. Stewards zijn actief van juni tot en met september. De dagen waarop stewards worden ingezet, variëren per locatie en zijn afhankelijk van de verwachte drukte. De inzet van stewards op de kleine sluis in IJmuiden houdt verband met de werkzaamheden in de Velsertunnel. Er maakt nu meer verkeer gebruik van de route over de sluis. Stewards dragen hier bij aan een snelle doorstroming van de recreatievaart, zodat de brug zo kort mogelijk open staat en het verkeer zo min mogelijk wordt gehinderd.

Aanverwante artikelen

Plaats een reactie

Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.

© 2016 - Omroep IJmond
Overname niet toegestaan

Volg ons op Facebook en Twitter

Zoek

Heb je een nieuwtje...? Tip de redactie...!

Terug naar boven