Monument voor jong overleden kinderen onthuld

Monument voor jong overleden kinderen onthuld

Beverwijk 0 Comment 208

BEVERWIJK – Op de gemeentelijke begraafplaats Duinrust is vanochtend het monument voor jong overleden kinderen onthuld. Het beeld is gemaakt door de Heemskerkse kunstenares Marja Vessies-Nijman, het initiatief voor het plaatsen van een monument werd genomen door de Beverwijkse Jans van der Linden.

Zij was, zo’n 46 jaar geleden, acht maanden zwanger, toen het mis ging. Haar kindje, een dochter, werd levenloos geboren. Het was vroeger niet gebruikelijk om voor kinderen die voor, tijdens of kort na de geboorte overleden een graf te maken. Daarmee ontbreekt een plek om te gedenken, terwijl het kindje nooit uit de gedachten van de ouders verdwijnt. Twintig jaar geleden klopte Jans van der Linden daarom al eens aan bij Ton de Ruyter, de toenmalige beheerder van de begraafplaats. Het idee werd destijds niet uitgevoerd, maar is na een nieuw gesprek vorig jaar met Mark Haije, de huidige beheerder van Duinrust, alsnog gerealiseerd. Wethouder Jaqueline Dorenbos-de Hen benadrukte dat de gemeente graag wil inspelen op de wensen van de inwoners. Als voorbeeld noemde ze het bovengronds begraven, dat sinds enige tijd op de begraafplaats tot de mogelijkheden behoort. Ze prees het initiatief van Jans van der Linden: “Ik ben trots op haar, ze heeft voor heel veel moeders een lans gebroken.”

Het beeld, dat de titel “verbinding” heeft, stelt twee handen voor. Een kinderhandje, dat een vinger van de hand van een volwassene vastpakt. Jans van der Linden zag het beeld tijdens een expositie in de tuin van kasteel Assumburg en droeg het bij de gemeente Beverwijk voor als monument. De gemeente kocht het beeld aan en vanochtend werd het door de wethouder en de initiatiefneemster onthuld. Daarbij was ook de kunstenares aanwezig, evenals de beheerder van de begraafplaats en geestelijk verzorger Ron Hopman, die een korte toespraak hield. Jans van der Linden zelf droeg een gedicht voor, afkomstig van de website van de vereniging van ouders van overleden kinderen. Volgens beheerder Mark Haije komt er zeker acht keer per jaar iemand op de begraafplaats langs die zelf 40 à 50 jaar geleden een kindje heeft verloren, om te zien of er nog een tastbare herinnering is.

Aanverwante artikelen

Plaats een reactie

Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.

© 2016 - Omroep IJmond
Overname niet toegestaan

Volg ons op Facebook en Twitter

Zoek

Heb je een nieuwtje...? Tip de redactie...!

Terug naar boven