29 maart 2024

Geliefde eendenfamilie bezweken aan eendenpest

BEVERWIJK – Veel mensen die er in de buurt wonen of vaak langs komen, zullen ze in de loop der tijd hebben ontmoet. De muskuseenden, die leefden op het eiland in de vijver aan de Italiëlaan. In de nachtelijke uren verbleven de eenden op dat eiland, overdag waggelde het gezelschap rond in de omgeving van de vijver. Inmiddels zijn ze er niet meer. Overleden aan de eendenpest.

Bewoners van de Italiëlaan en Dommelsingel zagen de koddig wandelende eenden vaak voorbij komen. Ze hielden het verkeer wel eens op, voor de gemeente Beverwijk was dat geruime tijd geleden al aanleiding om waarschuwingsborden langs de weg te plaatsen. Vijf volwassen eenden en tien jongere exemplaren leefden er hun leventje, maar werden stuk voor stuk geveld door de gevreesde eendenpest. Een medewerkster van Dierenambulance Kennemerland woont in de buurt van de vijver entrof begin mij één van de eenden versuft aan in de berm. Ze dacht eerst aan een aanrijding, maar toen een paar dagen twee andere eenden dezelfde verschijnselen vertoonden en nog twee andere dieren spoorloos verdwenen bleken te zijn, gingen de alarmbellen rinkelen.

Botulisme was de volgende gedachte, daarom werd via de gemeente Beverwijk geregeld dat er een sluis opengezet werd, zodat er meer zuurstof in het water zou komen. Er kwam echter geen eind aan de eendensterfte en toen opnieuw één van de dieren symptomen van verzwakking begon te vertonen, werd een dierenarts ingeschakeld. Die kon geen verklaring vinden voor de verschijnselen. Antibiotica werden toegediend, maar ook deze eend bezweek uiteindelijk. Uiteindelijk is de hele eendenfamilie gestorven. Door medewerkers van Dutch Wildlife Health Centre is onderzocht wat de doodsoorzaak is geweest, dat bleek de eendenpest te zijn. Het gaat om een variant die ganzen en wilde eenden als virus bij zich kunnen dragen, zonder zelf ziek te worden. Muskuseenden zijn echter zeer gevoelig voor dit virus.

Overigens is het geen optie om een andere groep muskuseenden naar deze locatie over te brengen, aangezien het virus nog jaren aanwezig kan blijven.