MKB Noord-Holland nog niet blij met betalingsgedrag gemeenten

MKB Noord-Holland nog niet blij met betalingsgedrag gemeenten

IJmond 0 Comment 48

IJMOND – De gemeenten in de IJmond blinken niet uit in hun betalingsgedrag. Van alle facturen die door de gemeente Velsen worden betaald, is nog geen 80% binnen de gestelde betalingstermijn voldaan. Beverwijk scoort met 84% wat hoger, maar MKB Noord-Holland is in het algemeen nog altijd niet te spreken over het betalingsgedrag van de gemeenten in de provincie.

De gegevens komen uit een overzicht dat is opgesteld op basis van de informatie van de gemeenten zelf en uit gegevens die door Dun & Bradstreet (D&B) zijn verzameld. Slechts 65% van alle Noord-Hollandse gemeenten slaagden er vorig jaar in om 90% van de rekeningen van het bedrijfsleven binnen de wettelijke termijn van 30 dagen te voldoen. Daarmee blijven ze ver achter bij de Rijksoverheid, waar alle departementen deze streefwaarde ruimschoots (94,3%) halen. Ook de Provincie Noord-Holland blinkt niet uit in snel betalen; 81% van hun ontvangen facturen worden binnen 30 dagen voldaan en is daarmee de op een na slechtste van de Provinciale klas.

MKB-Nederland laat al jaren het betaalgedrag van lokale overheden in kaart brengen; sinds vorig jaar in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft alle gemeenten individueel aangeschreven met het verzoek om gegevens over hun betaalgedrag in 2015 beschikbaar te stellen. Van de 391 gemeenten in Nederland hebben 267 aan dat verzoek voldaan. Van de overige 124 is het betaalgedrag beoordeeld op basis van D&B-cijfers.

Het overzicht laat grote verschillen tussen gemeenten zien. De snelst betalende gemeente van Noord-Holland is volgens het onderzoek Medemblik, dat een gemiddelde betaaltermijn heeft van 13 dagen en 95% van de rekeningen binnen de streefwaarde van 30 dagen betaalt. Andere positieve uitschieters zijn Haarlemmermeer (15 dagen, 96%), Wijdemeren (17 dagen, 97%) en Drechterland en Haarlemmerliede en Spaarnwoude die beide 100% van de rekeningen binnen 30 dagen betaalden. Enkhuizen behaalt de slechtste score, met een gemiddelde betaaltermijn van 53 dagen en slechts 63% van de rekeningen binnen de wettelijke termijn betaald. Daarnaast rapporteren Texel en Den Helder zelfs contractuele betalingstermijnen van boven de wettelijk toegestane 30 dagen.

Onbestaanbaar volgens regiodirecteur Fabian Nagtzaam van MKB-Nederland in Noord-Holland. Hij heeft dan ook ambivalente gevoelens bij de scores over 2015. “We zijn al jaren actief om gemeenten en de Provincie bewust te maken van het belang om hun rekeningen zo snel mogelijk, in elk geval binnen de wettelijke termijn van 30 dagen, te betalen. Daarmee kunnen ze hun lokale ondernemers echt een dienst bewijzen en liquiditeitsproblemen voorkomen. Je voelt je als ondernemer in de steek gelaten als niet op tijd betaald wordt door de lokale overheid die juist het goede voorbeeld als betrouwbare partner in het betalingsgedrag zou moeten geven.”

Aanverwante artikelen

Plaats een reactie

Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.

© 2016 - Omroep IJmond
Overname niet toegestaan

Volg ons op Facebook en Twitter

Zoek

Heb je een nieuwtje...? Tip de redactie...!

Terug naar boven