29 maart 2024

Bezoekers welkom op forteiland tijdens publieksdag

IJMUIDEN – Op zondag 3 juli 2016 bestaat de mogelijkheid een bezoek te brengen aan het forteiland. Het eiland maakt deel uit van de stelling van Amsterdam, aangelegd in de periode van 1880 tot 1914. De gesloten ring van dijken met dammen en sluizen is 135 kilometer lang en telt niet minder dan 42 forten. Tijdens de publieksdag wordt het forteiland opengesteld voor bezoekers en worden er rondleidingen gegeven.

Het militaire stelsel, waarvan het forteiland een onderdeel is, ligt grotendeels bijna onherkenbaar in de polders en maakt op het eerste gezicht niet veel indruk. Toch hadden de militaire strategen van toen veel vertrouwen in haar defensieve kracht. Die kracht ontleende de stelling aan het water. Het hele buitengebied van de stelling kon in twee dagen onder water worden gezet. Deze inundatie hield de aanvaller en zijn geschut op voldoende afstand. Zou hij deze hindernis willen nemen, dan werd hij in het onbeschutte buitengebied gestuit door de kanonnen die op de forten en achter de dijken stonden opgesteld.

Na verloop van tijd heeft modern oorlogstuig de stelling overbodig gemaakt. De militaire status is echter pas in 1963 officieel opgeheven. De overtocht naar het forteiland wordt verzorgd door motorschip Koningin Emma vanaf de kop van de haven in IJmuiden. De vertrektijden zijn: 10:45 uur, 12:45 uur en 15:10 uur. Vanaf het eiland vaart de boot terug om 13:00 uur, 15:15 uur en 17:15 uur. Na de rondleiding door deskundige gidsen kan men op eigen gelegenheid ronddwalen of op het buitenterras genieten van een hapje en een drankje. Betalingen kunnen op het forteiland niet worden gepind. Men is vrij om op het eiland te verblijven tot de laatste boot vertrekt. Voor mindervaliden is het fort met zijn nauwe gangen en trapjes moeilijk begaanbaar.

Toegangskaarten voor overtocht en rondleiding kosten € 12,50 per persoon. Kaarten kunnen vooraf worden besteld via internet (www.ijmuidenserondvaart.nl) of telefonisch (0255 511676). Ook aan boord van de Koningin Emma kunnen kaarten worden gekocht.