29 maart 2024

Verzoek vernoemen straatnaam naar Annie Palmen gehonoreerd

BEVERWIJK – In de nieuwe woonwijk Binnenduin, gelegen in de omgeving van de Bankenlaan, zullen straten worden vernoemd naar bekende Beverwijkers. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders gisteren besloten. Daarmee wordt ook het burgerinitiatief om een straat te vernoemen naar zangeres Annie Palmen (1926-2000) gehonoreerd.

De in IJmuiden geboren zangeres woonde geruime tijd in Beverwijk en vertegenwoordigde Nederland in 1963 op het Eurovisie Songfestival. Met haar rol als Drika, de zingende boerin bij de Boertjes van Buuten, behaalde ze veel muzikale hoogtepunten en ontving ze zelfs een gouden plaat. In de wijk Binnenduin zal een Annie Palmenlaan komen. Deze laan krijgt bovendien een belangrijke functie in de wijk, het wordt de hoofdontsluitingsroute voor de bewoners van een aantal nieuwe zijstraten.

Ook die zijstraten krijgen voor een deel namen van bekende Beverwijkers. Het college heeft namelijk nog vier straatnamen vastgesteld die gekoppeld zijn aan bekende namen: Rita Hovink, Marco Bakker, Jan van der Schoor en Ab Geldermans.Het vernoemen van straten naar bekende Beverwijkers werd breed gedragen door de inwoners van de stad. Er verschenen artikelen in de plaatselijke media, op Facebook werd een speciale pagina opgezet met de titel ‘Een straat voor Annie Palmen’ en de gemeente ontving een boek met 149 steunbetuigingen voor het plan.

Ook de op 7 september 1979 overleden Rita Hovink is vernoemd vanwege haar bekendheid als zangeres. In 1964 ging zij naar het Knokkefestival. Nadat de Nederlandse ploeg het festival won, was de pers vol lof over haar zangkwaliteiten. Zij was dan ook veelvuldig te zien in het nostalgische liedjesprogramma ‘Studio anno’ bij de NCRV. Haar in 1976 uitgebrachte single ‘Dolores’ werd een zomerhit en stond 10 weken in de Nederlandstalige Top 10.

Marco Bakker geniet bekendheid als Nederlands operazanger en radiopresentator. Zo gaf hij onder meer in 1973 18 concerten in de Verenigde Staten. In Nederland is hij vooral bekend van zijn tv- en radio-optredens, zijn nieuwjaarsconcerten en van het door de TROS uitgezonden Muziek uit Duizenden. Daarnaast zet hij zich regelmatig in voor maatschappelijke activiteiten in Beverwijk, zoals het concert tijdens de Veteranendag in 2014 en de muzikale omlijsting bij de herdenkingsbijeenkomst Tweede Wereldoorlog op 3 mei 2015.

Ab Geldermans is bekend vanwege zijn prestaties op het gebied van de wielersport. Zo deed hij onder meer zeven keer mee aan de Tour de France. In 1962 droeg hij de gele trui en werd hij vijfde in het eindklassement van de Tour. In 1960 won hij Luik-Bastenaken-Luik, werd hij winnaar van de ronde van Duitsland en in 1962 werd hij Nederlands kampioen.

De op 20 september 2008 overleden Jan van der Schoor was beeldend kunstenaar. Bij velen is hij vooral bekend van de kolossale Indianenkop, die hij in de zomer van 1992 op de gevel van een woning aan de Zeestraat in Wijk aan Zee schilderde.