Herdenkingscomité roept op: “Wie was Jan Bonekamp?”

Herdenkingscomité roept op: “Wie was Jan Bonekamp?”

IJmuiden 0 Comment 264

IJMUIDEN – Op 21 juni 1944 overleed de verzetsman Jan Bonekamp. Deze IJmuidense hoogovenarbeider was toen pas 30 jaar. Hij liet een vrouw en dochter achter. Morgen is dat precies 72 jaar geleden.

Eerder die dag raakte hij dodelijk verwond bij een aanslag op de gehate en gevreesde Zaanse politiecommandant Willem Ragut, die hij samen met Hannie Schaft van het georganiseerde verzet ten uitvoer bracht. Gewond als hij was, wist Bonekamp niet meer te ontkomen en viel hij in de handen van de politie en de bezetter, die hem voor verhoor overgebracht naar Amsterdam. Daar is hij uiteindelijk aan zijn verwondingen bezweken.

Maar wie was Jan Bonekamp? Wat voor man was hij? Hoe heeft hij zich ontwikkeld tot de verzetsheld die hij zou worden? Hoe is hij opgegroeid? Hoe stond hij in het leven? Hoe kwam hij in contact met de sociale beweging, de vakbond en de communistische partij? Wat voor rol heeft hij daarin gespeeld? Wat was zijn relatie met de andere leden van het georganiseerd verzet, zoals Nico van Nieuwkoop, Jacob Wijker, Jan van der Zwaag en Daan Stapper? Wat deed hij bij de Hoogovens, waar hij als chauffeur werkzaam was? Met wie had hij daar contact en wat deden zij bijvoorbeeld in de aanloop naar wat later de Februaristaking van 1941 is gaan heten en de april/mei stakingen in 1943? Hoe verder nadat Weij, Strengholt, Warmenhoven, Sieraad, Kuyper, Dallinga, Maarschalkerweerd, Visser, Buding en Bijmholt op 22 januari 1943 worden gearresteerd? Wat was zijn rol in het gewapende verzet en wat is bekend van de acties waarbij hij betrokken was? Wat was het resultaat van zijn inzet? Wat was de reactie van de bezetter? Welke prijs heeft hij en zijn familie betaald? Welke plaats heeft hij en hebben zij verworven in de herinnering en de geschiedschrijving over de Tweede Wereldoorlog?

Deze en vele andere vragen wil het herdenkingscomité van Jan Bonekamp proberen te beantwoorden in een publicatie. Al 10 jaar wordt op initiatief van Conny Braam op de vierde mei op de Westerbegraafplaats in IJmuiden Jan Bonekamp en de zijnen herdacht. Dan wordt stil gestaan bij hun strijd van toen, door die te verbinden met de actualiteit van vandaag. Elk jaar komen flarden van de vergeten en verloren gewaande geschiedenis van en rond deze IJmuidense verzetsheld boven water en elk jaar groeit het aantal onbeantwoorde vragen. Daarmee groeit ook de verwondering waarom niet al eerder een meer omvattende geschiedenis over deze man is verschenen.

Daarom doet het Bonekamp Herdenkingscomité een dringende oproep aan alle inwoners uit de IJmond en uit de streek waar Bonekamp actief was om herinneringen en documenten te helpen verzamelen om de bovenstaande vragen te kunnen beantwoorden en om zo tot een evenwichtig en een gefundeerd beeld te komen van deze man. Je kunt hiervoor contact opnemen met Erik Gerritsma (erikgerritsma@gmail.com / 06 26396078).

Aanverwante artikelen

Plaats een reactie

Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.

© 2016 - Omroep IJmond
Overname niet toegestaan

Volg ons op Facebook en Twitter

Zoek

Heb je een nieuwtje...? Tip de redactie...!

Terug naar boven