Nieuw systeem voor klimaatbeheersing in brandwondencentrum

Nieuw systeem voor klimaatbeheersing in brandwondencentrum

Beverwijk 0 Comment 397

BEVERWIJK – Het Brandwondencentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis is klaar voor de toekomst. Met de verbouwing van de Intensive Care-kamers (IC-kamers) is het Brandwondencentrum volledig toegerust om bacteriën weg te houden bij de patiënt. Door de implementatie van een nieuw luchtdrukmonitoringssyteem en de plaatsing van hypermoderne schuifdeuren is de luchtdrukregulatie in de IC-kamers optimaal. Bij een stabiele luchtdruk krijgen bacteriën geen kans om zich te verspreiden, wat het risico op infecties aanzienlijk verkleint. Het Brandwondencentrum is met het luchtdrukmonitoringssysteem één van de voorlopers in Europa als het gaat om klimaatbeheersing bij brandwondenpatiënten.

“Het is belangrijk om bacteriën buiten de deur te houden, zeker nu bacteriën steeds meer resistent worden en nauwelijks meer reageren op bepaalde antibiotica”, aldus Jacqueline Vet, anesthesioloog-intensivist en medisch manager van de Intensive Care. Het Brandwondencentrum Beverwijk is een topklinisch brandwondencentrum dat ook internationaal hoog aangeschreven staat. Dit heeft tot gevolg dat met regelmaat patiënten uit het buitenland worden opgenomen, zoals onlangs nog enkele brandwondenslachtoffers uit Roemenië. Jacqueline Vet: “Bij patiënten uit het buitenland is het risico groter dat zij resistente bacteriën bij zich dragen. In de nieuwe, aangepaste IC-kamers wordt de verdere verspreiding van bacteriën voorkomen waardoor de kans op complicaties aanzienlijk wordt verkleind.”

Hypermoderne IC-kamers
“Naast het nieuwe luchtdruksysteem bevatten de kamers nog meer moderne technieken”, zegt Annebeth de Vries, chirurg bij het Brandwondencentrum. “De ramen van de schuifdeuren zijn van speciaal glas gemaakt. Met één druk op de knop veranderen de ramen van transparant naar ondoorzichtig glas. Dit zorgt voor privacy voor de patiënt.” Tevens is in alle IC-kamers ledlicht aangebracht. Wanneer een arts meer licht nodig heeft om bijvoorbeeld een wond te bekijken, kan het licht feller worden gemaakt. Wil de patiënt meer rust en zacht licht, dan kan de patiënt dit zelf instellen. Annebeth de Vries: “We zijn erg blij met onze nieuwe Intensive Care-kamers. Met deze moderne kamers kunnen we nog beter hoogwaardige zorg bieden voor alle mensen met zware brandwonden en ernstige huidproblemen die we verwezen krijgen.”

Brandwondencentrum Beverwijk
Brandwondencentrum Beverwijk is onderdeel van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Het is één van de drie brandwondencentra in Nederland. Brandwondencentrum Beverwijk werkt intensief samen met de twee andere brandwondencentra in Rotterdam (Maasstad Ziekenhuis) en Groningen (Martini Ziekenhuis). Samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting streven zij er naar de brandwondenzorg voor de patiënt nog verder te optimaliseren.

Op de foto, van links naar rechts: chirurg Annebeth de Vries, hoogleraar brandwondengeneeskunde en plastisch chirurg Paul van Zuijlen, anesthesioloog-intensivist en medisch manager van de Intensive Care Jacqueline Vet, brandwondenarts Dorotka Roodbergen, Intensive Care- en Brandwondverpleegkundige Hassan Al Hamamie en afdelingsleider Intensive Care en Brandwondencentrum Irma van Til. Het lint wordt doorgeknipt door afdelingsleider Intensive Care en Brandwondencentrum Marko Wentzel. (Foto:.Han Vogel)

Aanverwante artikelen

Plaats een reactie

Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.

© 2016 - Omroep IJmond
Overname niet toegestaan

Volg ons op Facebook en Twitter

Zoek

Heb je een nieuwtje...? Tip de redactie...!

Terug naar boven