Duin en Kruidberglopers hebben nu hun eigen bankje

Duin en Kruidberglopers hebben nu hun eigen bankje

Santpoort-Noord 0 Comment 151

SANTPOOR-NOORD – De Duin en Kruidberglopers hebben zichzelf een uniek cadeau gegeven ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan. Het is een jubileumbankje, dat door leerlingen van het Technisch College Velsen is vervaardigd. Afgelopen weekeinde werd het bankje feestelijk onthuld door Olga Commandeur.

In 1966 zag de hardlopersgroep De Duin en Kruidberglopers het levenslicht. Een club zonder statuten en ledenvergadering, die officieel niet bestaat, maar na een halve eeuw nog steeds springlevend is. Het begon allemaal in februari 1966 met een minuscuul berichtje in Weekblad IJmuiden van Klaas Stam uit Driehuis. Hij was geïnspireerd door een tv-uitzending waarin de Amsterdamse sportleraar Commello zijn ‘buikjesclub’ introduceerde. In de loop van het jaar sloten steeds meer mensen zich aan om de conditie te verbeteren. Na enige tijd veranderde de naam van de club in de Duin en Kruidberglopers en nu, vijftig jaar later, lopen de leden nog altijd hun rondjes op woensdagavond.

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan hebben de lopers zichzelf een bankje cadeau gegeven. Het bankje is gemaakt door Bob de Ruijter en Lucas van Hensbergen onder leiding van vakdocent Peter Tauber. Dat gebeurde in het bouwlokaal van het Technisch College Velsen. Bob (15, Heemskerk) en Lucas (15, Beverwijk) zijn leerlingen uit de derde klas bouwtechniek. Peter Tauber is vooraf met Rutger Huider (vierdejaars bouwtechniek) de duinen in geweest om naar voorbeelden van het bankje te kijken. Rutger heeft vervolgens een tekening en schets gemaakt, waarmee Bob en Lucas aan de slag zijn gegaan. Het bankje is twee meter breed.

De zithoogte is op 45 centimeter boven de grond. Als houtsoort is inlands eiken gebruikt. Dat is duurzaam hout uit een productiebos. Bewust is ervoor gekozen om geen hout uit bij voorbeeld het regenwoud te gebruiken, want het zou vreemd zijn om in de duinen een bankje te plaatsen, waarvoor elders in de wereld in een bedreigd bos of woud een boom is gekapt. Het bankje is mede tot stand gekomen dankzij de enthousiaste medewerking van Natuurmonumenten. Op het bankje is een metalen plaatje met inscriptie bevestigd. Dat is gemaakt in de werkplaats van de NS in Haarlem.

Op de foto is te zien hoe het bankje door Bob en Lucas werd geplaatst.

Aanverwante artikelen

Plaats een reactie

Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.

© 2016 - Omroep IJmond
Overname niet toegestaan

Volg ons op Facebook en Twitter

Zoek

Heb je een nieuwtje...? Tip de redactie...!

Terug naar boven