Connexxion wordt regisseur doelgroepenvervoer

Connexxion wordt regisseur doelgroepenvervoer

IJmond 0 Comment 52

IJMOND – Negen gemeenten in de IJmond en omgeving hebben een overeenkomst gesloten met Connexxion Taxi Services voor het beheren van een regionale centrale voor het doelgroepenvervoer in de regio. De nieuwe werkwijze gaat op 1 januari 2017 in en betreft de gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Haarlemmerliede & Spaarnwoude, Heemskerk, Heemstede, Velsen en Zandvoort. Verschillende vervoeraanbieders kunnen straks voor de nieuwe centrale gaan rijden.

Het vervoer zélf wordt in de komende maanden aanbesteed. De gemeenten streven ernaar om een aantal vervoerders te contracteren, zodat ook het regionale MKB kansen heeft delen van het doelgroepenvervoer uit te kunnen voeren. De reiziger/cliënt merkt voorlopig niets van deze wijzigingen. De BIOS-groep, die een groot deel van het huidige doelgroepenvervoer uitvoert, heeft nog een contract tot 31 december 2016. Per 1 januari 2017 zal Connexxion dus het vervoer gaan plannen (de ‘regiefunctie’) en zullen de nieuwe vervoerders het vervoer uitvoeren. Alle klanten krijgen hierover in het najaar een brief. Ook wordt hen dan op verschillende manieren duidelijk gemaakt wat deze verandering inhoudt.

De kwaliteit die zij gewend zijn, blijft minimaal op het hetzelfde niveau. Dat betekent dat de aanpassingen (bijvoorbeeld in toegestane omrijtijden) beperkt zullen zijn. Het doelgroepenvervoer biedt mensen die door een fysieke, verstandelijke en/of psychische beperking niet of beperkt met het openbaar vervoer (OV) kunnen reizen of niet zelfstandig ander vervoer kunnen gebruiken, mogelijkheden voor vervoer en daarmee voor participatie. Onder het doelgroepenvervoer valt in eerste instantie het vervoer in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en het leerlingenvervoer. Ook het vervoer van en naar de begeleiding groep (dagbesteding), in het kader van de Jeugdwet en van vrijwilligers kan worden beschouwd als het doelgroepenvervoer.

Vooralsnog wordt in het systeem gestart met het sociaal-recreatieve vervoer in het kader van de WMO. Het leerlingenvervoer van vijf gemeenten wordt in augustus 2017 na afloop van de huidige contracten toegevoegd. Het systeem biedt de mogelijkheid om ook de andere vervoersstromen in te voegen. Het project is mede mogelijk gemaakt met subsidie van de provincie Noord-Holland.

Aanverwante artikelen

Plaats een reactie

Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.

© 2016 - Omroep IJmond
Overname niet toegestaan

Volg ons op Facebook en Twitter

Zoek

Heb je een nieuwtje...? Tip de redactie...!

Terug naar boven