Ziekenomroep RUAZ stopt met uitzenden en heft zichzelf op

Ziekenomroep RUAZ stopt met uitzenden en heft zichzelf op

Beverwijk 0 Comment 172

BEVERWIJK – De RUAZ, omroep voor zieken en senioren, stopt met uitzenden. Op 15 juli 2016 komt een einde aan de programma’s die de organisatie jarenlang verzorgde voor het Rode Kruis Ziekenhuis. De stichting blijft nog bestaan tot het einde van dit jaar en wordt dan opgeheven.

Ooit vervulden de ziekenomroepen in Nederland een belangrijke en waardevolle functie. Ze zorgden voor wat ontspanning en afleiding bij de patiënten en boden hen de mogelijkheid om hun favoriete nummers aan te vragen. Met de komst van het internet is die functie steeds meer overbodig geworden. Tegenwoordig kan iedereen zijn favoriete muziek beluisteren via streaming audio en video, terwijl ook alle radiozenders op die wijze te beluisteren zijn. De functie van de ziekenomroepen brokkelde daarmee geleidelijk steeds verder af.

Wel hebben de vrijwilligers van de RUAZ lange tijd een sociale rol gespeeld, door in het ziekenhuis verzoekjes op te halen. Het was voor de omroep vaak moeilijk om voldoende vrijwilligers voor deze taak op de been te krijgen. De laatste jaren werd aan scholieren de mogelijkheid geboden om hun maatschappelijke stage in te vullen door mee te draaien in het studioteam. Enige tijd geleden is de organisatie al gestopt met het dagelijkse verzoekplatenprogramma, dat van maandag tot en met vrijdag rechtstreeks in het ziekenhuis werd uitgezonden.

Opvallend aan de Beverwijkse constructie is dat de omroeporganisatie zelf niet gehuisvest was in het ziekenhuis, maar in een vrijliggend pand aan de Spaarnestraat, waarin ook de studio van Radio Beverwijk is gehuisvest. Na het stoppen van het verzoekplatenprogramma is een aantal vrijwilligers van de RUAZ al opgestapt. De nog resterende ploeg houdt de stichting draaiend tot het einde van het jaar. Daarna wordt de organisatie, na 65 jaar, opgeheven. De opvallende naam van de stichting is te danken aan het eerste ziekenhuis waarvoor men destijds actief was. Het is een afkorting voor “Radio Uitzendingen Antonius Ziekenhuis”. Dat ziekenhuis, destijds in IJmuiden gevestigd, bestaat al jaren niet meer.

Aanverwante artikelen

Plaats een reactie

Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.

© 2016 - Omroep IJmond
Overname niet toegestaan

Volg ons op Facebook en Twitter

Zoek

Heb je een nieuwtje...? Tip de redactie...!

Terug naar boven