Moskee Milli Görüş officieel geopend

Moskee Milli Görüş officieel geopend

Heemskerk 0 Comment 194

HEEMSKERK – Onder grote belangstelling van de plaatselijke Turks-Islamitische gemeenschap is vanmiddag de moskee van Milli Görüş aan de Duitslandlaan officieel geopend. Het gebouw is drie keer zo groot als het vorige onderkomen aan de Chopinstraat. De afgelopen jaren kwam men bijeen in een aantal containers op de plek waar nu de nieuwbouw is verrezen.

“Laten jullie een gemeenschap vormen die tot goedheid aanspoort en die deugdelijkheid gebiedt”, zou luidde Allah’s boodschap, die werd voorgelezen bij de opening. Diverse sprekers namen het woord om, voornamelijk in de Turkse taal, terug te blikken op de afgelopen jaren, waarin het bouwproject tot stand is gekomen. De vele vrijwilligers die hierbij betrokken waren werd lof toegezwaaid en hoewel de moskee er nu staat, was er het besef: “Nu begint het pas.” In het gebouw zullen sociaal-culturele activiteiten worden ondergebracht. Te denken valt aan koranlessen voor kinderen, huiswerkassistentie voor jongeren en taalcursussen voor volwassenen, bedoeld om het proces van integratie te ondersteunen. “We moeten integreren, maar onze eigen cultuur niet vergeten”, zo luidt het credo.

Onderdeel van die integratie is ook een kijkje nemen bij de buren. De Islamitische gemeente in Heemskerk heeft zich aangesloten bij het platform Heemskerken, zowel jongeren als bestuurders uit de verschillende religieuze groeperingen zullen over en weer bezoeken gaan afleggen om inzicht in en begrip voor elkaars denk- en werkwijze te krijgen. “Bruggen slaan en langszij komen”, noemde Gert Dammer van het kerkelijk platform dat vanmiddag. Een woordvoerder van de afdeling Noord-Nederland van koepelorganisatie Milli Görüş verwees naar het feit dat groeperingen die hun geloof belijden vaak het doelwit zijn van haat. “Een aanval op ieder gebedshuis is in feite een aanval op de verdraagzaamheid”, sprak hij. Een aantal mensen uit de Turkse gemeenschap knipte daarna, samen met wethouder Aad Schoorl, het rode lint door dat voor de entree van het nieuwe gebouw was gespannen.

Aanverwante artikelen

Plaats een reactie

Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.

© 2016 - Omroep IJmond
Overname niet toegestaan

Volg ons op Facebook en Twitter

Zoek

Heb je een nieuwtje...? Tip de redactie...!

Terug naar boven