29 maart 2024

Verkeerde peilbuizen gebruikt voor monitoren benzeenvervuiling

BEVERWIJK Het boek over het Aagtenpark en het gebruik van staalslakken om de grond op te hogen, is nog lang niet dicht. Sterker nog, er komen telkens nieuwe hoofdstukken bij. Door de raadsfractie van Gemeentebelangen is bij herhaling aandacht gevraagd voor de zorgen die er bestaan over het milieu. Keer op keer antwoordde het college dat er geen reden tot bezorgdheid was. In hoeverre dat geruststellende antwoord gerechtvaardigd is, blijft de vraag. Deze week erkende de wethouder dat bij het monitoren van de bodemvervuiling verkeerde peilbuizen uitgelezen zijn.

Het Aagtenpark is aangelegd op twee voormalige vuilnisbelten. De rommel van weleer ligt er nog, maar is afgedekt met een dikke laag grond. Daarop is men vervolgens een park gaan aanleggen, dat een glooiend karakter moest krijgen. Door de economische recessie kwamen veel grote bouwprojecten in de regio tot stilstand of werden uitgesteld. Waar gebouwd wordt, is meestal grond over en die grond wilde de gemeente gebruiken voor het ophogen van delen van het park. Omdat er niet voldoende grond beschikbaar was, is uiteindelijk besloten om staalslakken te gebruiken. Eerst werd uiteraard bekeken of dat veilig zou zijn, maar toen alle lichten op groen stonden weerhield niets het college ervan om voor dit alternatief te kiezen. Staalslakken zijn afvalproducten die vrij komen bij de productie van staal. Met staalgigant Tata op geringe afstand is er geen probleem om voldoende van dit spul te verkrijgen. Tegenstanders van het plan meenden echter dat Beverwijk hiermee een blunder maakt die tot een enorme milieuramp voor de naastgelegen woonwijk Broekpolder kan leiden. Immers, de grond onder het park is nog steeds sterk vervuild, doordat er jarenlang vuilnis is gestort. Met name benzeen wordt genoemd als één van de gevaarlijke stoffen die daar in de grond zitten.

Dit laatste is overigens niet nieuw, al langere tijd wordt door middel van peilbuizen gecontroleerd in hoeverre de vervuiling zich verplaatst en welke aanvullende maatregelen eventueel nodig zijn. Wethouder Jaqueline Dorenbos beloofde de meetresultaten op de gemeentelijke website te publiceren, maar moest deze week erkennen dat een fout is gemaakt bij het uitlezen van de peilbuizen. Doordat de verkeerde buizen zijn bekeken, waren de cijfers nog niet op orde. Intussen maakt Gemeentebelangen zich zorgen over de toekomst. De grond is behoorlijk aan het inzakken, vermoedelijk doordat de laag staalslakken veel zwaarder is dan de oorspronkelijk geplande reguliere grond. De gedachte is nu dat door het gewicht de vervuiling als het ware uit de grond geperst zou kunnen worden, waardoor die gemakkelijk het grondwater onder de woonwijk Broekpolder kan bereiken. Dat er sprake is van een forse verzakking van de grond, is een feit. Het opbrengen van de laag staalslakken heeft ervoor gezorgd dat de grond is ingeklonken, naar verluidt op sommige plaatsen zelfs wel anderhalve meter. Er zijn echter ook delen van het park waar minder staalslakken liggen, daar is de grond hooguit enkele centimeters ingezakt. De verzakkingen hebben ook gevolgen gehad voor het vorig jaar aangebrachte asfalt op de wielerbaan, die zich in het park bevindt. Het asfalt vertoont diepe scheuren en moet waarschijnlijk opnieuw worden aangebracht.