29 maart 2024

Geen chemische bestrijdingsmiddelen meer tegen onkruid

BEVERWIJK – Met ingang van juni 2016 bestrijdt de gemeente het onkruid op stoepen en pleinen niet meer met giftige chemicaliën. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van een onkruidbrander. Deze werkt op basis van hete lucht, infraroodstraling en stoom en laat het onkruid verschrompelen. Ook wordt gericht via sensoren heet water op de onkruidplanten gespoten.

In plantvakken werden al een enkele jaren geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruikt. Hier wordt onkruid bestreden door middel van schoffelen en met de hand wieden. Nu ook de stoepen en pleinen voortaan op een andere manier onkruidvrij worden gehouden, kan het zijn dat de staat van onderhoud de komende tijd anders is dan men gewend is. Er zal sprake zijn van een overgangsfase, waarbij de indruk kan ontstaan dat het onkruid minder goed wordt bestreden.

De beeldkwaliteit van de openbare ruimte wordt voor een groot deel bepaald door de hoeveelheid onkruid in de plantvakken en op de verharding. Veel onkruid in plantvakken verstikt de sierbeplanting. Veel onkruid op verhardingen heeft een negatieve invloed op de veiligheid, de toegankelijkheid van de wegen en paden en de levensduur van de gebruikte verharding. In beide situaties roept onkruid irritatie en soms een onveilig gevoel op bij bewoners.

De beeldkwaliteit in de gemeente Beverwijk is vastgesteld op verschillende niveaus: het grootste deel van de verhardingen, vooral in de woonwijken, wordt beheerd op beeldkwaliteit normaal, winkelcentra op hoog en bedrijventerreinen en buitengebied op beeldkwaliteit sober. Van de nieuwe bestrijdingsmethode is bekend dat er meer rondes nodig zijn om het zelfde beeld te krijgen. Voor de aannemer die in opdracht van de gemeente het onkruid bestrijdt, is Beverwijk een nieuw werkgebied. Hierdoor is meer tijd nodig om de ‘moeilijke’ (onkruidrijke) plekken te leren kennen.

De nieuwe methode is dus bewerkelijker en daardoor kostbaarder. Ondanks dat het budget voor het beheer is opgehoogd met € 120.000,- kan het zijn dat het onderhoudsniveau als lager wordt ervaren. Op het moment van de vaststelling van het budget, moest de aanbesteding voor onkruidbestrijding nog plaatsvinden en was niet bekend wat de kosten van chemievrij onkruidbeheer zijn.

Tot nu toe bestreed de gemeente onkruid met de DOB-methode. Hiermee werd met een speciale machine selectief een chemisch middel op het onkruid gespoten. Vanaf dit jaar beheert de gemeente onkruid op verhardingen chemievrij. De firma Krinkels doet de uitvoering voor de gemeente. Het bedrijf maakt gebruik van diverse methodes en machines. Meestal wordt het onkruid bestreden met een WeedSteam onkruidbrander, die op basis van hete lucht, infraroodstraling en stoom het onkruid laat verschrompelen.

Daarnaast wordt de Wavemachine gebruikt, die met behulp van sensoren heet water op de onkruidplanten spuit. Op plekken die met de machines lastig te bereiken zijn, wordt een hand Wavemachine gebruikt. Met de Wavemethode kookt het onkruid als het ware stuk. Daarnaast gebruikt Krinkels een borstelmachine en bosmaaiers.