IJmuidense jihadverdachte moet een jaar de cel in

IJmuidense jihadverdachte moet een jaar de cel in

IJmuiden 0 Comment 33

IJMUIDEN – De 22-jarige Ilyas H. moet een jaar de cel in wegens zijn vermeende voornemen om deel te nemen aan de jihad in Syrië. De IJmuidenaar verklaarde zelf dat hij naar het land wilde afrijzen om er een vreedzaam bestaan te gaan leiden, maar de rechtbank in Haarlem is ervan overtuigd dat dit niet de werkelijke bedoeling van H. is geweest.

Die conclusie wordt gebaseerd op gegevens uit de telefoon en iPad van de verdachte. Daaruit zou blijken dat hij contact onderhield met mensen in Syrië, met wie hij sprak over de jihad. Uit de verkregen informatie zou naar voren zijn gekomen dat hij sympathie heeft voor de jihad en dat hij zelf van plan was om mee te gaan vechten. Daarom werd hij vanochtend veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Ilyas H. reisde in 2014 daadwerkelijk af naar Syrië, maar kwam daar nooit aan. De Turkse autoriteiten hielden hem tegen en stuurden hem terug. Een tweede poging in 2015 strandde al voor de Turkse grens. Tegen de verdachte was drie jaar celstraf geëist.

Aanverwante artikelen

Plaats een reactie

Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.

© 2016 - Omroep IJmond
Overname niet toegestaan

Volg ons op Facebook en Twitter

Zoek

Heb je een nieuwtje...? Tip de redactie...!

Terug naar boven